Velkommen til
UNICEF Danmarks
RettighedsLAB
UNICEF’s RettighedsLAB er et laboratorium, der giver plads til forsøg og nye veje på din skole
– så længe det understøtter dit arbejde med at styrke børnenes rettigheder. RettighedsLAB er udviklet til UNICEF’s rettighedsskoler, men alle skoler er velkomne til at være med.
Flows i UNICEF's RettighedsLAB
UNICEF’s RettighedsLAB tager dig gennem forskellige flows, som består af målinger, digitale moduler og forsøg. Du finder det hele på denne side, hvor du inviteres ind i et eksperimentelt arbejde med at fremme børns rettigheder på din skole – uanset om du er lærer, pædagog, leder eller noget helt fjerde. Din målgruppe bestemmer, hvilke flows vi anbefaler til netop dig.
DIGITALT MODUL
Et e-læringsmodul giver dig informationer, videoer og øvelser så du får en større værktøjskasse til dit arbejde på skolen.
MÅLING
I målingerne bedes du besvare en række spørgsmål, der knytter sig til dit virke på skolen. Formålet er at gøre dig, din skole og UNICEF klogere på skolens arbejde.
FORSØG
Når du støder på et forsøg betyder det, at du får en guide til, hvordan du kan afprøve nye metoder, der skaber værdi for dig og de børn du møder på skolen.
Hvilken målgruppe tilhører du?
Første flow
Målgruppe: alle
Klik på billederne for at gå til måling, digitalt modul eller forsøg. Gennemfør flowet i den viste rækkefølge.
Andet flow
Målgruppe: skolelærere, pædagoger og skoleledelse
Klik på billederne for at gå til måling, digitalt modul eller forsøg. Gennemfør flowet i den viste rækkefølge.
02
Digitalt modul
15 min
Børns rettigheder i et historisk perspektiv
Efter modulet kan du:
- redegøre for de væsentligste tendenser i udviklingen af børns rettigheder over tid.
- stå op mod handlinger, der forhindrer et rettighedsbaseret børnesyn.
- bruge din viden om den historiske udvikling til at argumentere for vigtigheden af børns rettigheder.
03
Digitalt modul
30 min
Inkluderende sprogbrug og bevidsthed om egne antagelser
Efter modulet kan du:
- gengive de vigtigste kendetegn ved begreberne: forforståelser, fordomme, stereotyper og forventnings-fattigdom.
- reflektere løbende over dine egne antagelser i mødet med børn.
- have et reflekteret blik på anvendelsen af konventionens artikel 2 på din skole.
Tredje flow
Målgruppe: alle
Klik på billederne for at gå til måling, modul eller forsøg. Gennemfør flowet i den viste rækkefølge.
01
Digitalt modul
15 min
Et rettighedsbaseret børnesyn
Efter modulet kan du:
- redegøre for principperne til efterlevelse af et rettighedsbaseret børnesyn.
- bidrage aktivt til et vedholdende fokus på at leve op til et fælles børnesyn på din skole.
- argumentere rettighedsbaseret for og imod forskellige børnesyn.
03
Forsøg
45 min
Afprøv din nye viden i praksis
Du har nu fået UNICEF Danmarks inputs og det er tid til endnu et praksisforsøg. Denne gang bedes du tage afsæt i alle de materialer du har mødt i rettighedslaboratoriet og dit forsøg skal strække sig over 3-6 måneder. Brug max 45 minutter på at udfylde forsøgsguiden.
04
Måling
15 min
Har UNICEF's RettighedsLAB sat et aftryk?
Denne sidste måling vil vi bede dig gennemføre umiddelbart efter du har afsluttet det sidste forsøg – altså 3 til 6 måneder efter du afsluttede det sidste digitale modul. Notér i din kalender, hvilken dag du vil gennemføre målingen. I denne sidste måling er vi nysgerrige på, om forløbet har skabt forandringer på din skole.
Baggrunden for UNICEF's RettighedsLAB
Hvis din skole er ved at blive certificeret som en rettighedsskole, så indgår rettighedslaboratoriet som en integreret del af processen. Men alle skoler – rettighedsskole eller ej – inviteres med ind i UNICEFs RettighedsLAB. Her kan du læse om baggrunden for rettighedslaboratoriet.

Rettighedslaboratoriets Learning Design: E-læring og fysiske workshops
UNICEF’s RettighedsLAB inviterer til et eksperimentelt arbejde med børns rettigheder. Det betyder at de tre flows er struktureret ud fra et learning design, der bygger på en gennemført analyse af læringsbehovet på danske grundskoler inden for rettighedstematikkerne. Det udarbejdede learning design trækker på ideén om blended learning som betyder, at kombinationen af digitale og fysiske læringselementer samlet set giver det bedst tænkelige læringsudbytte for målgrupperne. Skoler som ønsker at gennemføre UNICEF’s RettighedsLAB anbefales derfor at starte og slutte forløbet med en tilstedeværelses-workshop med deltagelse af alle fire målgrupper. UNICEF Danmark bidrager gerne til kickoff og afslutningsworkshops på skolerne.

Et projekt finansieret af Socialstyrelsen
UNICEF’s RettighedsLAB er en delkomponent i et større projekt, som er finansieret af Social- og Boligstyrelsen. Projektet henvender sig til skoler i udsatte boligområder, men har også relevans for andre skoler med interesse for at styrke børns rettigheder. Alle skoler, der i dag er rettighedsskoler, anbefales at arbejde med rettighedslaboratoriet, ligesom nye rettighedsskoler med stor fordel kan gennemføre laboratoriet fra start til slut. UNICEF’s RettighedsLAB er udviklet med inputs og sparing fra eksperter.

Et impact map for alle nye Rettighedsskoler
De tre målinger i UNICEF’s RettighedsLAB bygger på konceptet for impact maps – altså målinger af, hvilken forandring forskellige initiativer skaber. Spørgsmålene i de tre målinger er således udvalgt ud fra et afprøvet koncept, der giver de mest optimale betingelser for at afdække om målgrupperne får et reelt udbytte ud af forløbet. Spørgsmålene interesserer sig for målgruppernes viden, holdninger og adfærd. Alle besvarelserne er anonyme – skolen skal være et trygt sted at være, hvor alle tør sige deres mening. Formålet er alene at styrke evalueringen af, hvordan UNICEF’s RettighedsLAB virker på skolerne.
Folkene bag UNICEF's RettighedsLAB
Rettighedslaboratoriet er udviklet af UNICEF Danmark med inputs fra en bred vifte af eksperter med indgående kendskab til både skoler i Danmark og børns rettigheder. Her ser du et udsnit af de vigtigste kræfter bag udviklingen af UNICEF’s RettighedsLAB.